Privarea de somn poate fi extrem de nocivă pentru sănătate, slăbind sistemul imunitar. Poate duce la tulburări neurologice și la schimbări bruște de dispoziție, până la creșterea în greutate și hipertensiune arterială.
Asta spune un bărbat din Cornwall, Tony Wright, care a stat 11 zile fără să doarmă, încercând să doboare un record mondial.
Deși Tony nu a reușit să bată recordul pentru cel mai mult timp fără somn, a rămas treaz timp de 266 de ore devastatoare. Pentru cei mai mulți, această experiență poate fi extrem de distructivă.
Dar, după maratonul cu privarea de somn al lui Tony, el spune că aproape s-a simțit iluminat, după ce a reușit să acceseze o cu totul nouă secțiune a creierului său.
La scurt timp după această experiență intensă, Tony a vorbit într-un interviu despre modul în care starea lui mentală s-a schimbat total în timp ce a rămas treaz, scrie ladbible.com.
„Practic, înfometezi mintea rațională, mintea egoistă, de somn, iar bateriile ei se epuizează”, a explicat el.
„Bineînțeles că nu te simți foarte bine… dar dacă împingi dincolo de asta, capacitatea [minții raționale] de a rămâne la conducere începe și ea să se destrame și de aici poți începe să vezi cealaltă parte a creierului, celălalt eu”.
El a continuat: „Nu este nimic nou în a rămâne treaz pentru a ajunge la o stare diferită. Am vorbit cu multă lume despre asta. Majoritatea oamenilor au amintiri, după ce au petrecut sau au muncit din greu. Sigur că obosesc, dar în acest sens, ei întrezăresc altceva.
Un fel de moliciune, o stare mai relaxată, adesea mai emoțională – pentru că există mai mult acces la acea parte emoțională a creierului.
Ceea ce m-a interesat este să dau sens acestei experiențe. Și a fost posibil să exploatez asta și să aduc tehnici combinate pentru a lega partea stângă a creierului, care inițial nu se simte grozav, dar recompensa pe cealaltă parte a creierului – asta face ca efortul să merite”, a spus el.
În timp ce Tony și mulți dintre adepții săi sunt susținători ai privării de somn și a modurilor în care aceasta poate altera stările de conștiință, Guinness World Records nu mai înregistrează aceste recorduri.
Robert McDonald a fost ultima persoană care a deținut recordul mondial pentru privarea de somn, iar asta a fost în 1986.
Recordul său a fost de 453 de ore și 40 de minute, ceea ce înseamnă aproximativ 18 zile, 21 de ore și 40 de minute.